Industrydevelopment

News & Announcements

Pelancaran Program Bootcamp eUsahawan Melaka

24 Mac 2016

MELAKA, 24 Mac 2016 - Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDEC) bersama Jabatan Ketua Menteri Melaka yang juga dibantu oleh agensi-agensi seperti Dewan Perniagaan Melayu Melaka, Kraftangan Malaysia, MARA dan Majlis Agama Islam Melaka telah melancarkan program Bootcamp eUsahawan Negeri Melaka pada hari ini di sebuah majlis khas yang berlangsung di Dewan Seri Melaka. Program ini merupakan sebuah platform untuk memberikan kesedaran terhadap kepentingan keusahawanan digital di kalangan usahawan di sekitar Melaka. Program ini turut menjadi platform untuk mempromosikan inisiatif eUsahawan di mana peserta dapat mempelajari Keusahawanan Digital melalui kursus jangka pendek selama 2 hari.

Program Bootcamp eUsahawan Negeri Melaka ini akan menghimpunkan usahawan digital ikonik untuk memberi motivasi dan berkongsi pengalaman mereka mengoptimumkan platform online dalam perniagaan. Antara selebriti usahawan digital adalah Dato 'Alif Shukri, Fizo Omar, Wan Nong Muzaffar dan Irfan Khairi. Mereka akan berkongsi rahsia kejayaan, tips untuk “close deal” secara online, teknik penulisan iklan dan juga previu kursus jangka pendek eUsahawan.

YB Datuk Hasan Bin Abd Rahman, EXCO Pertanian & Pembangunan Usahawan berkata, “Projek rintis eUsahawan telah terbukti membuahkan hasil dan saya tidak sabar untuk melihat pencapaian dan potensi penuh program ini apabila lebih ramai komuniti usahawan di negeri Melaka menceburi dunia ekonomi digital.”

En. Razaleigh Zainal, Naib Presiden Bahagian Komunikasi Korporat MDEC berkata, “Program ini sangat bermanfaat bagi golongan usahawan yang ingin memperkembangkan perniagaan mereka melalui internet dimana mereka boleh belajar daripada usahawan-usahawan selebriti dan juga peserta-peserta eUsahawan yang telah berjaya.”

Tambahan beliau, “Pihak kami sangat mengalu-alukan penyertaan semua warga Melaka yang ingin menjana lebih banyak angka jualan mereka dan secara langsung menyumbang kepada pembangunan ekonomi digital negara kita.”

eUsahawan merupakan suatu inisiatif bertujuan untuk menerapkan nilai dan ilmu keusahawanan digital di kalangan usahawan mikro yang sedia ada serta orang awam yang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan. Peserta akan menjalani kursus keusahawan digital jangka pendek di institusi kemahiran yang terpilih.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai program eUsahawan, sila layari laman di http://www.facebook.com/eUsahawanMY atau http://youcanduit.MDEC.my/